Monday, April 7, 2008

Only a matter of time before it comes here

Perched between art and architecture, form and function, the Rucksack House is a walk-in sculpture with its own spatial quality. A hovering illuminated space that looks like a cross between temporary scaffolding and minimal sculpture. As mobile as a rucksack, this mini-house is intended to be an additional room that can be suspended from the fa├žade of any residential building.

The cube is a light and empty space, free from connotations and open to its user's needs. While still being inside a private atmosphere, one has the impression of floating outside of the confines of the actual dwelling above the public space. Folddown furnishings and a multitude of built-in openings on the inside provide extra living space with direct daylight. Sections of the walls unfold, with the help of hidden magnets, into a desk, shelves, and a platform for reading or sleeping. The Rucksack box is suspended from steel cables that are anchored to the roof or to the facade of the existing building. The construction is a welded steel cage with a light birch veneered plywood interior cladding. The outside cladding is exterior grade plywood with an absorbent resin surface punctuated by plexiglas inserts.

The Rucksack house offers a way of improving housing quality on an individual basis.It is a direct visual sign and reactivates the idea of the self-built anarchistic tree house, but one that is more prominently placed and structurally engineered. New space gets slung onto an existing space by a simple,clear, and understandable method.


More at InventorSpot: Mini-House Addition Won't Upset Your Landlord

I thought this was an April Fools joke, but sadly, I was mistaken. As the tipster who sent this in asked, "How soon till we see this here?" I'm sure Amanda Burden is feverishly rewriting the zoning code to allow for this innovation.

2 comments:

Anonymous said...

You can squeeze at least
6 additional Mexicans into one of these.

They'll soon be sprouting up
all over Corona and Astoria
to supplement space requirements
in the area's plethora of dormitories
so that greedy landlords can house even more "illegals" !

ken said...

looks like an over-sized airconditioner.